6.3.2018

Iso mörkö olikin todellinen

Luustokuvat. Se stressaavin asia (ainakin minulle) Rudin vuoden täyttämisessä. Iso mörkö vaatekaapissa. Minkäänlaisia oireita Rudilla ei ole ollut eikä mitään, mistä olla huolissaan. Mutta silti olin. Kaikista muista olin aika lailla varma, mutta selkä ja sydän olivat sellaisia joita jännitin, sillä nehän vaikuttaisivat käyttöön voimakkaimmin. Olin kuitenkin suhteellisen varma, että niiltäkin osaa puhdas tulos tulee.

Kun kuvat oli otettu ja nappasin niistä kuvat, lähetin eteenpäin muutamalle henkilölle arvioitavaksi ennen kuin Kennelliitosta ehti virallista arviota tulla. Monilta tuli kommenttia, että kyseessä on LTV0 tai LTV1 eli periaatteessa terve selkä tai pikkuvikainen, joka ei tule vaikuttamaan koiran elämään. Yksi henkilö sanoi, että kyseessä olisi LTV4 mistä vähän huolestuin, mutta ajattelin että saattaahan tuo yksittäinen henkilö olla väärässäkin. Ei Rudilla vain voi olla LTV4.

Sitten tuli lausuntojen päivä. Ensin ilmaantuivat lonkkien ja kyynärien lausunnot, joista tuli ne mitä odotettiinkin (A/A ja 0/0). Eipä aikaakaan kun Omakoiraan ilmaantuikin näkymä että lausunto on annettu ja tulisi vain maksaa lausuntomaksu että sen saa näkyviin. Tyytyväisenä makselin kunnes naamalle lävähti numero: 4. Siis mikä 4? Katsoin mitä tuon numeron edellä luki. Välimutoinen lanne-ristinikama. Se 4 tarkoitti, että se selkä ei ole puhdas. Pahimmillaan kaukana siitä.

loistavan tulosrivin katkaisee selän tulos. kuvasta puuttuu vielä puhdas silmätarkastuksen tulos.

Mitä LTV4 tarkoittaa?
LTV4 tarkoittaa, että koiralla on 6 tai 8 lannenikamaa normaalin seitsemän (7) sijaan. Ei, se ei tarkoita, että koiralta puuttuu yksi nikama kokonaan vaan se on muuntunut joksikin toiseksi. Tässä tapauksessa yksi lannenikama on muuntunut ristinikamaksi eli normaalin määrän (13 + 7) sijaan Rudilla on 14 ristinikamaa ja 6 lannenikamaa.

Miten LTV4 tulee vaikuttamaan Rudin elämään?
Rudin näkökulmasta tuolla lausunnolla ei ole mitään merkitystä. Jatkamme harrastamista samaan malliin niin kauan kun koira pysyy oireettomana. Huolehdin vain, että teemme kunnon lämmittelyt ja jäähdyttelyt sekä käymme säännöllisesti fysioterapeutilla hoitamassa jumeja, sillä Rudi tulee luultavasti jumiutumaan helpommin.
Käymme myös uudestaan 5 ikävuoden tienoilla tarkastamassa selän spondyloosin varalta, sillä sitä muodostuu LTV4-koirille helpommin ja se taas voi hyvinkin vaikuttaa koiran elämään.
Ajatuksena on myös kastroida Rudi kesällä. Nyt kun Rudilla ei ole minkäänlaista jalostuksellista arvoa, ei sillä ole myöskään "sukukalleuksilleen" käyttöä. Käymme keväällä 15kk iässä vain hakemassa näyttelytuloksen mitä vaaditaan esimerkiksi agilityssa valioitumiseen jos siihen sattumalta päädytään. Sen enempää en koe tärkeäksi Rudin kanssa näyttelyissä käydä.


Eli meillä meni pakka aika lailla sekaisin. Sen pitäisi pysyä kasassa eikä minkään pitäisi paljoa muuttua, ainakaan koiralle, mutta minulle tämä merkitsee paljon. Innostus harrastamiseen lopahti kyllä tuon tiedon myötä, ainakin osittain. Tulevan viikonlopun kasvattajan peruskurssi ei tunnu kovinkaan ihmeelliseltä enää. Mutta täsät noustaan ja jatketaan. Toivotaan vain, että huonon onnen saldo on näiltä osin täytetty.

toivottavasti Rudi pysyy yhtä terveenä ja elämäniloisena miltä se on tähän saakka vaikuttanut
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti